HomeVaterpolo

https://www.vaterpololjubljana.si/wp-content/uploads/inner_illustration_02.png

ZGODOVINA

Vaterpolo sodi med športe z bogato zgodovino saj ga pri nas igramo že od začetka 19. stoletja.

V Ljubljani se je prvi vaterpolo začel igrati na “Špici” in sicer daljnega leta 1920, v okviru takrat ustanovljenega Ljubljanskega akademskega športnega kluba. Od leta 1920 pa vse do danes je v Ljubljani na področju vaterpola delovalo kar nekaj klubov: Ljubljanski športni klub, Vaterpolo klub Ilirija, Železničarski plavalni klub, Vaterpolo klub Ljubljana Mogota, Vaterpolo klub Tivoli, Vaterpolo klub Olimpija, Vaterpolo klub Slovan in Vaterpolo klub Ljubljana. Prvi zanesenjaki so vaterpolo igrali predvsem ljubiteljsko, vendar se je panoga po 2. sv. vojni tako kot vse druge hitro razvijala in ustanavljali so se novi klubi, ki so med seboj igrali v lokalnih in regionalnih ligah. Po letu 1990 sta v Ljubljani delovala vaterpolo kluba Mogota Ljubljana in Tivoli, kasneje Olimpija. Oba kluba sta zaradi finančnih težav prenehala z delovanjem. Pomemben mejnik za vaterpolo v Ljubljani predstavlja tudi organizacija ženskega Evropskega prvenstva na bazenu Kodeljevo leta 2003. To Evropsko prvenstvo je bilo zaslužno za prenovo bazena Kodeljevo ki je še danes glavni center vodnih športov v Ljubljani.

Leta 2013 je iz starih temeljev vzklil nov klub, Vaterpolo klub Ljubljana, ki je deloval kot podaljšek takratnemu klubu Vaterpolo klub Olimpija in katerega glavna naloga je bila delo z mladimi. Hitro se je pokazalo, da ima vodstvo novoustanovljenega kluba boljšo vizijo in sveže ideje, kako vaterpolu v Ljubljani povrniti stari sloves. Kmalu je prišlo do dogovora z vodstvom Vaterpolo kluba Olimpija, da v Ljubljani nadaljujemo delo samo z enim klubom pod vodstvom Vaterpolo kluba Ljubljana. Sprejeta je bila odločitev, da takratna Olimpija zaradi prezadolženosti preneha z delovanjem in se delo nadaljuje na zdravih temeljih pod okriljem Vaterpolo kluba Slovan, katerega smo tudi preimenovali v Ljubljana Slovan. Hitro se je pokazalo, da je bila to pravilna odločitev, saj je Vaterpolo klub Ljubljana Slovan, z novo vizijo in trdim a sistematičnim delom zagotovil preživetje panoge v Ljubljani. 

V naslednjih letih je bil glavni motor promocije vaterpola v Ljubljani, članska ekipa, saj je od leta 2014 do 2017 osvojila 4x naslov Državnega in Pokalnega prvaka. Na račun uspehov članske ekipe in s premišljenim marketingom, je klub počasi začel pridobivati tudi mlajše člane in je v naslednjih letih iz začetnih cca 20 članov prišel do 200 aktivnih članov in izpolnjenih vseh mlajših selekcij, katere se redno uvrščajo med najboljše 3 ekipe v državi.

Danes lahko s ponosom trdimo, da je vaterpolo postal pomemben predstavnik športov v Ljubljani  a se glede pogojev, ki jih ima klub za svoje delovanje le s težavo kosa z ostalimi bolj popularnimi športi. Vaterpolo klub Ljubljana Slovan je od svoje ustanovitve do danes dosegel veliko ciljev, ki si jih je zastavil in uspel zagotoviti, da je panoga kljub vsemu v Ljubljani preživela. Sedaj je pomembno, da se delo nadaljuje, ter s prenovljeno vizijo  nadgradi. Pomemben steber za nadaljnji razvoj panoge je MOL, ki s svojo strategijo razvoja športa narekuje trend razvoja vseh panog in teži k dostopnosti teh panog širši populaciji vseh starostnih skupin, ter izpostavlja rekreacijo kot zelo pomembno obliko športa. Že nekaj časa je bilo znotraj vaterpolskih krogov v Ljubljani čutiti interes po diverzifikacij in tako se je leta 2020 ponovno obudilo stari klub Vaterpolo klub Ljubljana, ki je prenehal z delovanjem in je bil v mirovanju. Upravi obeh klubov sta se zavezali k sodelovanju v dobro vaterpola v Mestni Občini Ljubljana ter pripravili skupen dokument, strategijo razvoja vaterpola v Mestni Občini Ljubljana do leta 2028. Prioritete obeh klubov so, da se nadaljuje uspešno delo v tekmovalnih selekcijah v enem klubu, v drugem pa se poleg tekmovalnih selekcij skrbi tudi za rekreativno stran športa, kot so organizacija plavalne šole z elementi vaterpola, veteranska ekipa, vodenje projektov iz programa šport za vse, itd.

Informacije

Kopališče Kodeljevo,
Ljubljana
PON - PET
20:00 do 21:30
Od 13 let naprej

2x tedensko 65€
3x tedensko 70€
*Prvi obisk brezplačen

Program obsega

osnovne plavalne tehnike, kravl, prsno, hrbtno, metuljček
učenje osnovnih pravil vaterpola, tehnik podajanja, tehnik streljanja na gol
sodelovanja z ekipo, pridobitev miselnosti zmagovalca

Zakaj vaterpolo ?

pozitiven vpliv na kostno gostoto, boljše delovanje živčno-mišičnega sistema
povečanje mišične mase, izboljšanje gibljivosti in motorike
otroci se naučijo sodelovati, izboljša delovanje pluč

Zakaj VK Ljubljana ?

izobražen kader, posebna pozornost, namenjena pravilni izvedbi plavalnih tehnik
celoletni načrt treningov za vse starosti in kategorije
vsakoletne priprave, mednarodni turnirji, članstvo Zveze vaterpolskih društev Slovenije

PRIDRUŽITE SE NAŠEM VATERPOLO KLUBU
LJUBLJANA SLOVAN

VATERPOLO
LJUBLJANA SLOVAN

Zmagovalni duh imamo v krvi in to z veseljem prenašamo tudi na mlajše generacije ki prihajajo.

PRIJAVITE SE

Ne zamudite priložnosti in se pridružite pravem klubu, kjer imamo zmagovalen duh in skrbimo za razvoj le tega.